sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Narsisti työpaikalla

Nyt kevättalven aikana on ollut paljon puhetta työpaikkakiusaamisesta ja narsismista työpaikalla. Hilkka Ahteen ja AKT:n tapahtumat ovat nostaneet aiheet pinnalle. Talvemmalla kirjoitinkin asianajaja Markku Salon narsismikirjasta ja nyt tuo Markku Salo on Hilkka Ahteen asianajaja tässä työpaikkakiusaamisjutussa. Minähän en ketään asianosaista tunne ja kaikki minun tietoni on peräisin lehdistöstä. Jotenkin tuo Timo Räty vaikuttaa erittäin tiukalta ihmiseltä, mutta hänen narsismistaan ei kai kukaan tiedä.

Työelämässä vaan on todella paljon narsistisia persoonoita ja he pääsevät muita helpommin johtaja asemaan. Itse en koskaan ole ollut vastaavassa tilanteessa, joten en puhu omasta kokemuksesta. Olen kuitenkin monelta tutultani kuullut, kuinka ikäviä tilanteita työpaikalla syntyy. Näin pienyrittäjänä on vaikea kuvitella, että omistaja ainakaan haluaisi huonoja välejä työpaikalle, koska työntekijän tuottavuus on suoraan verrannollinen siihen miten hän viihtyy työpaikkassaan. Pienyrittäjän ensi sijainen velvollisuus on huolehtia työntetekijöiden hyvinvoinnista. Varmaan isoissa virastoissa ja laitoksissa, missä omistaja on kaukana, on "pikkupomojen" helppoa sortaa toisia ja hyvitellä toisia.

Voin kuvitella, ettei mikään rusenna ihmistä niin, kuin kokemus ettei hänestä pidetä ja joku haluaa hänelle pahaa. Eräs ystäväni kertoi, että heidän työpaikallaan käydään ilkeää sähköpostikeskustelua toisten naisten pukeutumisesta. Siis niin pienikin asia, kun jonkun vaatetus voi olla aikuisillakin ihmisillä pilkan aiheena. En voi, kun kauhistella miten huonosti me ihmiset toisiamme kohtelemme.

2 kommenttia:

  1. Voin kertoa työnantajaosapuolen näkökulman narsismista työpaikalla. Istun suuren terveysalan yhdistyksen hallituksessa ja nyt lopultakin saimme tämän vuoden puolella erään pikkupomona olleen narsistisen hirviön ostettua puljusta ulos. Voin kertoa, että siihen meni vuosia, ja koen suunnattoman suurta surua siitä että kahdelta muulta työntekijältä on mennyt mielenterveys kyseisen henkilön toiminnan seurauksena.

    Työntekijän asema on Suomessa aivan liian vahva. Vakituisessa työsuhteessa olevassa ongelmatapauksesta ei pääse eroon ellet saa neuvoteltua ja maksettua häntä ulos. Vaikka tilillä oli päällekarkaus, maksuvälinepetos, pieniä kavalluksia, jatkuva työntekovelvollisuuden ja työmääräysten noudattamatta jättäminen, jatkuva työnantajaosapuolien häiriköinti ja julkinen panettelu, lakimiehemme oli sitä mieltä että vain hyvällä onnella saattaisimme hallinto-oikeudessa voittaa jos suunnittelemamme irtisanominen riitautettaisiin. Emme voineet ottaa häviämisen riskiä, koska korvaukset ja oikeudenkäyntikulut olisivat olleet liikaa jo ennestäänkin miinuksella kyntävälle puljulle. Työnantajan kädet ovat kyllä tiukasti sidotut, jos työntekijä on vakituisessa työsuhteessa ja palvelusvuosia on takana paljon. Meni usko siihen että tässä maassa toimisi edes jonkinlainen oikeus.

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvästä kannanotostasi. Hienoa, että uskallat tuoda esiin työnantajapuolen ongelmat. Tietysti on hyvä,että työntekijän oikeudet on turvattu, mutta ne on joskus ihan liiallisia. Ymmärrän hyvin miten rankka tilanne teillä on ollut, tavallaan yksi ihminen on pitänyt näpeissään kaikkien hyvinvointia.
    Hienoa, että se on kohdaltanne ohitse. Kannattaa varmaan kirjoittaa asiasta lisää, koska tietoa kiusaamistapauksista on aika vähän.

    Anneli

    VastaaPoista